Ures Karmela

Mater et Decor Carmeli

Karmelska_GospaOkupivši se oko crkvice Blažene Djevice Marije na gori Karmelu, kod Ilijinog izvora, prvi karmelićani su častili Blaženu Djevicu kao Zaštitnicu, Kraljicu, Majku i Sestru; gledajući u njoj uzor predanja i stavljajući naglasak na nutarnji odnos prema Mariji.


Sv. Šimun Stock se ustrajno molio Blaženoj Djevici da zaštiti karmelićane. Naposljetku mu se ona ukazala držeći škapular u rukama i govoreći: “Ovo je privilegij za tebe i za tvoje: tko bude u njemu umro spasit će se.


Budimo u nečemu slične, kćeri moje, velikoj poniznosti Presvete Djevice, čiju odjeću nosimo, jer je zabluda što se nazivamo njezinim redovnicama. Jer, koliko god nam se činilo da se ponižavamo, premalo je da budemo kćeri takve Majke i zaručnice takvoga Zaručnika.
(sv. Terezija od Isusa)


“Duševne moći duša (koje su stigle do vrhunca preobražavajućeg sjedinjenja) pokrenute su od Boga samo na ona djela koja su u skladu s njegovom voljom i njegovim planovima, i stoga, djela i molitve ovih duša uvijek postizavaju svoj učinak. Tako se mora reći o preslavnoj Djevici, našoj Gospi da, pošto je od početka bila uzdignuta na najviši stupanj sjedinjenja, nikad nije imala utisnut u dušu nikakav oblik stvorenja koji bi je pokretao na djelovanje, nego su njezini pokreti uvijek proizlazili od Duha Svetoga.” (sv. Ivan od Križa)


GospaKad promatram Tvoj život opisan u Evanđelju,
Ja se usuđujem gledati u Te, prilazit k Tebi;
I nije mi teško vjerovati da sam Tvoja kći,
Jer si i Ti smrtna, i Ti trpiš kao i ja.

Marijo, ah Ti to dobro znaš, uza svu moju malenost
I ja poput Tebe posjedujem u sebi Svemogućega…
No ja ne strepim gledajući svoju slaboću:
Blago majčino pripada i njenom djetetu…
A ja sam Tvoje dijete, Majko moja predraga!
Zar Tvoje vrline i Tvoja ljubav nisu moje?
I kad u moje srce siđe bijela Hostija,
Isus, Tvoj slatki Jaganjac, misli da počiva u Tebi.

Kraljice izabranika, Ti mi daješ osjećati
Da nije nemoguće hodati Tvojim koracima!
Uzak put do raja Ti si učinila vidljivim
Jer si uvijek vršila najobičnije kreposti.
Marijo, kraj Tebe ja želim ostati malena;
U svemu velikom na zemlji vidim taštinu.
Od Elizabete koja Te prima u pohode
Ja učim vršiti žarku ljubav.

Dobro se zna da je sveta Djevica Kraljica neba i zemlje. No ona je više Majka nego Kraljica. (sv. Mala Terezija)


Fatimska_GospaVoljela bih odgovoriti na moj poziv prolazeći kroz zemlju kao Marija – čuvajući sve u mome srcu.

Kojim li se mirom, kakvom se je sabranošću Marija približavala svakoj stvari! Kako su i one najbanalnije stvari bile od nje pobožanstvenjene! U svemu i za sve Djevica ostajaše u adoraciji dara Božjega. I to je nije priječilo usmjeriti se na van, kada se je radilo o djelima ljubavi.

Napokon ti, Presveto Trojstvo, prikazujem ljubav i zasluge Blažene Djevice, moje ljubljene Majke. Njoj povjeravam svoju žrtvu moleći je da je donese pred tebe.
(bl. Elizabeta od Presvetog Trojstva)


Željela bih biti ‘Marija’ u minijaturi: željela bih biti Marija za Isusa! Uzevši njezino Srce da ga u njega sklonim. Prema Njemu-Hostiji htjela bih imati svu Marijinu pažnju i brižljivu nježnost. Kod Njega bih htjela preuzeti njezino mjesto.”
(bl. Marija Candida od sv. Euharistije)