Šarengrad

Šarengrad

 

Šarengrad-dolazak

 

Šarengrad-dolazak2Karmel svetog Josipa osnovan je 14. srpnja 1988. godine u Šarengradu – Đakovačka i Srijemska biskupija. Osnutak ovog Karmela poduzima zajednica ‘Karmela svete Male Terezije’ iz Kloštar Ivanića. Na osnutak odlazi 12 sestara.

Šarengrad-samostanHrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda – Zagreb, dala je sestrama u svrhu osnutka na trajno uživanje svoj stari samostan. U njegovu obnovu i prilagodbu za potrebe jedne kontemplativno – klauzurne zajednice, uz materijalnu i novčanu podršku raznih darovatelja, sestre su i same uložile mnogo vlastitog rada.

Šarengrad-zajednicaBog blagoslivlja zajednicu novim zvanjima. U razdoblju od osnutka 1988. godine do dana kada su sestre primorane napustiti samostan uslijed ratnih zbivanja na tom području, u zajednicu su ušle 3 nove članice.

Uz DAR Bog pripušta i UDAR, da bi još jače zasjao Njegov novi DAR. U proljeće 1991. godine u Hrvatskoj započinje otvorena oružana pobuna dijela stanovništva srpske nacionalnosti potpomognuta od JNA i paravojnih jedinica iz Srbije. Nemiri zahvaćaju i najistočnije područje naše Domovine – Slavoniju i Srijem, gdje se nalazi Šarengrad.Đakovo-1991 Zajednica je prisiljena napustiti svoj tek obnovljeni samostan 5. listopada 1991. odlazeći najprije u franjevački samostan u Iloku, a zatim zajedno sa stanovništvom toga okupiranog dijela Hrvatske konvojem 17. listopada 1991. godine poći u izgnanstvo. 15 prognanih sestara nalazi privremeno utočište u samostanu Sestara svetog Križa u Đakovu. Najstarija sestra se vraća u zajednicu u Kloštar Ivanić.

«