O nama

Karmel svetog Josipa – Breznica Đakovačka

 

 

Mi smo Bosonoge sestre Reda Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.

Riječ “bosonog” označava povratak na izvore pojednostavljenjem života i priznavanjem naše ovisnosti o Bogu.

Kolijevka reda je u Svetoj zemlji, s početka s 13. stoljeća. Red slijedi Prvotno Pravilo drevnih monaha s Gore Karmela, s njegovim pustinjačkim, eremitskim duhom šutnje i samoće. Bogat je duhovnom baštinom mnogih svetaca, među kojima su tri naučitelja Crkve – sv. Terezija od Isusa (Avilska), sv. Ivan od Križa i sv. Mala Terezija, i suzaštitnica Europe – sv. Terezija Benedikta od Križa (Edit Stein).

Što je naše poslanje i poziv?

Naše je poslanje trajna molitva. Nastojimo biti pozorne na Boga i na potrebe svijeta oko nas. Osobito molimo za sve nakane Crkve, spasenje duša, svećenike, i za sve koji su u potrebi.

Kako živimo?

  • Zajednička i osobna molitva,
  • liturgija,
  • duhovno čitanje,
  • klauzura koja stvara slobodan prostor za molitvu,
  • jednostavan život u sestrinskoj zajednici, u „kojoj je središte ljubav prema Bogu a norma ljubav prema sestrama,
  • ravnoteža između šutnje i govora u zajedničkom životu,
  • ravnoteža između rada u samoći i dnevnih dužnosti,
  • radosna jednostavnost u rekreacijama

su okvir i životni stil koji pomažu da svu pažnju, radost i slobodu srca usredotočimo na ono bitno – prvenstvo Božje, hvalu i zahvaljivanje njemu, odgovaranje na njegovu ljubav ljubavlju.

Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas…(Iv 15,16).

Karmelski samostan stoji kao šutljivi svjedok života koji je pred nama – vječnog života – koji nema kraja. On je podsjetnik da ovdje nemamo trajnog boravišta.

Ne tražim od vas sada da mislite na Njega, niti da donosite velike sudove, niti pak da obavljate velika i uzvišena razmatranja vašim razumom, ne tražim od vas ništa više nego da Ga gledate. Pa tko vam priječi da oči vaše duše, makar to bilo samo na trenutak, ako ne možete dulje, svrnete na ovoga Gospodina? (sv. Terezija od Isusa)

Molitva… Rad… Ljubav prema Bogu i zajednici (bližnjima)… Služenje jedni drugima i svijetu…