Sveti Josip

Sveta Terezija je osobito štovala svetog Josipa. Od 17 osnutaka 11 je stavila pod njegovu zaštitu. U svojoj autobiografiji „Moj život“ piše:

Avila-Sveti_JosipJa sam pak uzela za zagovornika i gospodara svetog Josipa i njemu sam se usrdno preporučila. Jasno sam vidjela – iz ove nevolje i drugih još većih, … da me je ovaj otac i moj gospodar izvukao s više dobra nego što sam ja od njega znala tražiti. Ne sjećam se dosad da sam ga išta molila što bi on propustio učiniti. Začuđujuća su stvar one velike milosti koje mi je Bog udijelio posredstvom ovog blaženog Sveca. Kakvih me je samo opasnosti oslobodio, i tjelesnih i duševnih!


Gospodin nam hoće pokazati sljedeće: Kako je sv. Josipu bio podložan na zemlji – budući da ga je zvao ocem, a bio mu je hranitelj – mogao mu je zapovijedati i na nebu, te on čini što ga od njega traži.


Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome slavnom svecu (imam iskustva) da pritekne u svima.


Sveti-JosipJedino molim, za ljubav Božju, da to kuša onaj tko mi ne bude vjerovao, pa će iz iskustva vidjeti kako je veliko dobro preporučivati se ovome slavnom patrijarhu i gajiti pobožnost prema njemu. Osobito su mu osobe od molitve uvijek morale biti naklonjene; jer ne znam kako se može misliti na Kraljicu anđela za onog vremena kad je toliko prošla s djetetom Isusom, a da se ne zahvaljuje svetom Josipu na dobru kojim im je pomogao u tome.


Tko ne nađe učitelja koji bi ga naučio molitvi, neka uzme ovog slavnog sveca za učitelja i neće zastraniti na putu.