Posjet nuncija Giorgia Lingue – 28. 6. 2021.

U popodnevnim satima nuncij Lingua s pratnjom je posjetio zajednicu sestara Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Uz srdačan doček samostanske zajednice, poglavarica s. Emanuela Režek uputila je pozdravne riječi njegovoj ekselenciji predstavivši ukratko povijest zajednice koja seže od osnivanja Karmela sv. Male Terezije u istarskim Juršićima 1964. do osnutka Karmela sv. Josipa na području ove biskupije u Šarengradu 1988. godine te, nakon ratnih zbivanja u kojima je i šarengradski Karmel bio prognan, povratak u matičnu biskupiju 2001. u mjesto Breznica Đakovačka.

Upoznavši mons. Linguu sa sadašnjošću ove karmelske zajednice i njenim planovima, zahvalila mu je i za blagoslov kamena temeljca novog Karmela u Gospiću kojeg, uslijed brojnosti domaće zajednice, utemeljuju sestre karmelićanke iz Breznice Đakovačke. Nuncij Lingua zahvalio je zajednici karmelićanki za svjedočanstvo njihove jednostavnosti i radosti te molitvenom životu kojim prate svetu Crkvu i, na osobit način, Svetoga Oca koji ima veliko povjerenje u snagu molitve te je zajednici u ovoj posebnoj godini za povjerenje u Božju Providnost istakao primjer sv. Josipa, koji je ujedno i zaštitnik ovog Karmela.

U nastavku susreta svaka se sestra osobno predstavila mons. Giorgiju, a on je, zajedno sa svojim tajnikom, ukratko iznio i osnovne crtice svog života te je, u neformalnom razgovoru koji je uslijedio, najviše govora posvetio kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, što je najviše zanimalo sestre karmelićanke, budući da hrvatski Karmel ovog Blaženika osobito štuje i kao svog utemeljitelja. „Gospodin nam šalje znakove kako bismo sazrijevali zajedno. Budući da ovaj proces kanonizacije kasni, to samo znači da će iz ovoga izići neko veće dobro. Kad Bog bude htio, sve će ići naprijed! Ne treba stoga brinuti, jer Istina će pobijediti u pravi trenutak“, izrekao je Nuncij, potičući karmelićanke sv. Josipa i nadalje na ustrajnu molitvu i predanje Bogu u radosti, kojom su svoje goste i srdačno ispratile.