Posjet mladomisnika – 2021. godine

Četiri nova svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije – vlč. Bruno Diklić, vlč. Robert Erk, vlč. Krešimir Iljazović i vlč. Marko Obradović – dan nakon svećeničkog ređenja, u srijedu, 30. lipnja svečano su proslavili svoju prvu misu u zajednici sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj.

Uz koncelebraciju duhovnika Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, mons. Karla Višatickog te domaćeg župnika Mire Tomasa, ovogodišnji su mladomisnici Karmelu sv. Josipa podarili euharistijsko slavlje u čast sv. Josipa, koji je, kako je rekao predvoditelj misnoga slavlja, vlč. Diklić – „svojom molitvom dopratio i ovogodišnju generaciju ređenika do Kristova oltara“. Naglasio je da svako zvanje podupire zajednica, od one obiteljske i župne do bogoslovske i molitvene, a to svjedoči i ova redovnička kuća koja ima karizmu molitve za svećenike.

Mladomisnik Erk u svojoj je propovijedi povezao misna čitanja mišlju o ljudskoj prirodi željnoj sreće i sigurnosti, koju često traži u afirmaciji i prihvaćanju od drugog čovjeka; te o izgradnji narušenih međuljudskih odnosa koji uvjetuju doživljavanje ostavljenosti i bezvrijednosti, sve do iskustava tamnih noći duše, a koje trebaju voditi do spoznaje da je jedina istinska sigurnost u Bogu.

„Bog čuje ljudske vapaje i smiluje se. Božje intervencije događaju se i u našem životu, osobito onda kada nam vjera otvara spoznaju da je u Bogu jedina sigurnost. Često to ne uočavamo odmah, no Bog na naše vapaje ne ostaje bez odgovora. Kada nam želi pomoći da se osjećamo sigurnima, pošalje nam drugoga čovjeka. Nekoga tko će nam lijepom riječju, mudrim savjetom ili prijateljskim zagrljajem pomoći da se riješimo straha. Trebali bismo o tome češće razmišljati. Posvješćivati si da smo baš mi Božji suradnici u stvaranju sigurnosti našim najbližima“, poručio je vlč. Robert, zaključujući da nas Kristova ozdravljujuća moć liječi i obnavlja zajedno s našim međuljudskim odnosima. Na kraju homilije, uime ovogodišnjih mladomisnika, vlč. Erk zahvalio je zajednici sestara karmelićanki na dosadašnjim molitvama te ih je zamolio da molitvom i nadalje prate svećenike ove nadbiskupije.

Zajedničkim mladomisničkim blagoslovom završeno je misno slavlje, a novi su se ređenici pobliže predstavili zajednici sestara Karmela sv. Josipa u govornici samostana, gdje ih je uime zajednice srdačno pozdravila i čestitku im uputila poglavarica samostana, s. Emanuela Režek.