Proslava sv. Ivana od Križa – 2019. godine

Euharistijskim slavljem koje je predvodio karmelićanin o. Jakov Kuharić, u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj proslavljena je 14. prosinca svetkovina sv. Ivana od Križa, kojeg Red štuje kao oca obnovljenog Karmela. Uvodom u slavlje, o. Jakov je istaknuo kako je sv. Ivan od Križa u Crkvi priznat kao naučitelj zakonitosti duhovnog života koji nam govori da je očišćenje naših srdaca nužan preduvjet dioništvu u Božjim otajstvima.

„Tim se naukom sv. Ivan od Križa savršeno uklapa u ovo vrijeme došašća i jedan je od malobrojnih svetaca koje slavimo u ovom liturgijskom vremenu“, rekao je predslavitelj započinjući prigodnu homiliju te povlačeći duboku povezanost između došašća i nauka sv. Ivana od Križa i u svečevoj dubokoj ljubavi prema utjelovljenju. „To je bît njegove duhovnosti i mistične teologije koja se gradi oko nastanjenja Božjeg u ljudskoj duši po krštenju, kada Bog u nama postaje bitno prisutan, ali skriven“, nastavio je propovjednik dajući koordinate cijelog duhovnog puta po Ivanu od Križa. „Cijelo Sveto Trojstvo je skriveno u meni, moram ih tražiti, a to traženje je molitva. Molitva prelazi put od tog traženja do sjedinjenja s Bogom!“

No, svjedoci smo otajstva zla i ljudske sljepoće u današnjem vremenu u kojem za Boga koji dolazi na ovaj svijet nema mjesta. Ali on ipak pronalazi sebi mjesto i ostaje među nama jer se nastanjuje u dušama koje mu se otvaraju. „Zato nam je Ivan od Križa i danas važan jer je siguran vodič koji nas poziva postati Božjim stanom i posvješćuje nam da smo mi oni koji smo mjesto Božjeg prebivanja i prisutnosti u svijetu. No trebamo nastojati da to Božje nastanjenje rodi plodom u našem konkretnom životu kako bi se ostvarila Isusova želja da svi postanemo djeca Božja, još jedno njegovo utjelovljenje više u kojem će obnavljati svoje otajstvo“, zaključio je o. Kuharić.