Privremeni zavjeti s. M. Ane od Božje Providnosti (Dropulja)

zavjeti_s. Ana_1 02U nedjelju, 24. travnja u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj svoje privremene zavjete na godinu dana položila je s. Marija Ana od Božje Providnosti (Ljubica Dropulja). Misno slavlje predvodio je karmelićanin o. Dominik Magdalenić, prior krčkog samostana, a u koncelebraciji je bio i domaći župnik, vlč. Miro Tomas.

Navijestivši evanđelje vlč. Miro je, prema obredniku, prozvao s. M. Anu. Nakon njenoga odaziva, misnik ju je upitao: „Draga sestro, što želiš od Boga i njegove svete Crkve? – Gospodnje milosrđe, siromaštvo Reda i zajedništvo sestara ove obitelji – Karmela sv. Josipa.“, odgovorila je s. M. Ana. Uslijedila je homilija o. Dominika koji je na početku napomenuo kako se naziv pastir ne uzima samo za one koji čuvaju stada nego i za vođe naroda, učitelje i glavare. No, za razliku od ostalih pastira koji često izrabljuju stada „Isus je dobri pastir. Pet puta kaže u ovom kratkom odlomku da on polaže život za ovce, žrtvuje se za stado, a ne da se stado žrtvuje za njega“, istaknuo je o. Dominik.

zavjeti_s. Ana_2Osvrnuvši se na to kako današnji čovjek ne prihvaća da netko o njemu odlučuje, nego želi biti samostalan, a ipak njime preko medija i reklama upravljaju moderni pastiri koji ga izrabljuju, o. Magdalenić je ukazao na ljepotu hodanja za Isusom koji daje slobodu ispunjenu Božjom ljubavlju. „Danas radosno slavimo odgovor na Božji poziv koji je čula naša s. Ana. Polaganjem privremenih zavjeta započinje život potpunog predanja Isusu koji ju je pozvao. Privremeni zavjeti su vanjski vid onog nutarnjeg povjerenja i predanja Bogu. Oni nisu nešto negativno, nego su pozitivan vid produbljenoga življenja teologalnih kreposti. Tako je poslušnost izričaj vjere, siromaštvo nade, a čistoća ljubavi.“, rekao je između ostaloga o. Dominik.

zavjeti_s. Ana_3Nakon homilije pristupilo se samome obredu zavjetovanja u kojem je s. M. Ana nakon izricanja pripravnosti za posvetu Bogu te življenja prema Pravilu i Ustanovama terezijanske obitelji u ruke priorice M. Ljiljane od Duha Svetoga (Prelić) položila svoje privremene zavjete na godinu dana. Misnome slavlju je uz obitelj zavjetovanice prisustvovao i dio vjernika iz Breznice Đakovačke te okolice. S. Ana je rodom iz župe Novi Šeher kod Žepča (BiH), roditelji su joj pokojni, a od osmero braće i sestara, jedna sestra je benediktinka na otoku Rabu.