Duhovna obnova svećenika Srijemske biskupije

Svoju redovitu mjesečnu duhovnu obnovu svećenici Srijemske biskupije su održali 10. rujna 2018. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj pod vodstvom vlč. Mire Tomasa, župnika u Levanjskoj Varoši.

Sedmorica svećenika svoj su duhovni program započeli razmatranjem o značenju i ulozi Križa u životu svećenika. Uslijedilo je slavlje Euharistije u samostanskoj kapeli u zajedništvu sa sestrama karmelićankama. Na početku slavlja predvoditelj misnog slavlja, vlč. Jozo Duspara, pozdravio je sestre uime svih svećenika te izrazio zahvalnost što imaju mogućnost biti u njihovom samostanu. “Mi smo došli iz jednoga posebnoga kraja gdje pokušavamo naviještati Radosnu vijest. Danas nije lako naviještati i propovijedati Evanđelje, živjeti – još je teže“, rekao je vlč. Duspara te istaknuo kako im upravo razmatranje Križa Isusova daje snagu i pomaže u toj zahtjevnoj zadaći.

U nadahnutoj homiliji vlč. Miro Tomas je nastavio razmišljanje o Muci Isusovoj, jer „Isus je mnogim svecima rekao da ukoliko mu žele biti bliskiji, ne trebaju umnažati neke posebne molitve ili povećavati akciju, nego trebaju razmatrati njegovu Muku jer se tu očituje koliko nas Bog voli.“

Govoreći o uskoj povezanosti ljubavi i patnje te trpljenja za one koje ljubimo, bilo Boga bilo čovjeka, te kako se ljubav upravo pokazuje po spremnosti trpljenja za druge, vlč. Miro je naglasio kako je Isusa boljelo i danas više boli duševno trpljenje, nego ono koje je fizički podnio za čovjeka. Stoga je i pozvao sve prisutne kroz razmatranje Isusove muke i smrti da se svatko potrudi biti više Isusov, posebno kod slavlja svakodnevne Euharistije, kako ga ne bi i dalje ranjavali svojom hladnoćom i odgurivanjem od sebe. „Isus je iskusio najveću odbačenost i nije prestao davati sebe ni tada, te je upravo zato spremnost na trajno davanje najveća oznaka našega duhovnoga života“, rekao je na kraju vlč. Tomas te završio propovijed citatom jednog duhovnog pisca: “Stanimo pred križ Isusov kao da to činimo prvi put. Zastanimo i poslušajmo, možda ćemo čuti Isusa da nam šapuće : Učinio sam to baš za tebe!

Nakon svete Mise svećenici su sa sestrama izmolili molitvu srednjeg časa, te se kratko zadržali u srdačnom susretu sa sestrama. Nakon pozdrava i zahvale svećenicima za dolazak od strane poglavarice samostana majke Ljiljane od Duha Svetoga (Prelić), gosti su se predstavili zajednici te ukratko prikazali život u svojim župama, preporučujući se i dalje u molitve. Potom su se uputili u gostinjski dio samostana na objed i daljnje bratsko druženje te se duhovno potkrijepljeni razmatranjima, sakramentom pomirenja, misnim slavljem kao i radosnim bratsko sestrinskim druženjem zaputili svojim kućama.